Ο Ρόλος του Emulation στην Διατήρηση Παλιών Παιχνιδιών

Η Microsoft δίνει μία ώθηση προς την σωστή κατεύθυνση, ώστε οι emulators να πάψουν να βρίσκονται νομικά στην 'γκρίζα ζώνη'.

Ο vice president της Microsoft, Phil Spencer, θέλει η βιομηχανία gaming να διατηρήσει και να ‘διασώσει’ τα παλαιότερα παιχνίδια μέσω εξομοίωσης ή αλλιώς, emulation.

Σε συνέντευξή του στο Axios, ο επικεφαλής του Xbox είπε:

Η ελπίδα μου (και νομίζω ότι πρέπει να το παρουσιάσω με αυτόν τον τρόπο από τώρα) είναι ότι ως βιομηχανία θα δουλέψουμε με τρόπο τα μοντέρνα hardwares, που να επιτρέπει να εκτελείται οποιοδήποτε (εντός λογικών πλαισίων) παλαιότερο παιχνίδι.” Σχετικά με τη διατήρηση των παιχνιδιών συγκεκριμένα, ο Spencer είπε “Νομίζω ότι μπορούμε να μάθουμε από την ιστορία του πώς φτάσαμε εδώ μέσα από το δημιουργικό, μέσα από την δημιουργία… Μου αρέσει όταν συμβαίνει κάτι αντίστοιχο στις ταινίες ή στην τηλεόραση και υπάρχουν θετικοί λόγοι για τους οποίους το gaming θέλει να ακολουθήσει αυτό το μονοπάτι.

Η διατήρηση των παιχνιδιών παραμένει προβληματική στον κλάδο. Ενώ η τελευταία γενιά κονσολών από τη Microsoft και τη Sony διαθέτει εγγενή συμβατότητα με την προηγούμενη γενιά, αυτό παύει να ισχύει όταν μιλάμε για παιχνίδια που αντιστοιχούς σε παλαιότερες.

Η Sony υποστηρίζει παιχνίδια PS3 μέσω της πλατφόρμας παιχνιδιών cloud PlayStation Now, ενώ η Microsoft εργάζεται σκληρά για να μεταφέρει και να βελτιώσει τους τίτλους του Xbox 360 στις πιο πρόσφατες κονσόλες. Ωστόσο, η βιβλιοθήκη και στις δύο πλατφόρμες παραμένει περιορισμένη και οι διαδικτυακές υπηρεσίες σε παλαιότερα παιχνίδια μπορούν να κλείσουν αμέσως, όπως δυστυχώς ανακάλυψαν οι θαυμαστές του Skate 2.

Αλλά, το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι νομικό. Οι εξομοιωτές (emulators) παραμένουν μια νομικά γκρίζα ζώνη, καθώς μπορεί να παραβιάζουν τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων. Εναπόκειται στους κατόχους δικαιωμάτων να επιτρέψουν στο emulation να ανθίσει και, μπορεί κανείς να ελπίζει, ότι μια ώθηση από τη Microsoft είναι το βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.